Otthonfelújítási támogatás infók

Sok kérdést kapunk pl az otthonfelújítási támogatással-hitelekkel kapcsolatban.

A támogatás vissza nem térítendő❗❗❗❗


Otthonfelújítási támogatás és otthonfelújítási hitel:
Mire való az otthonfelújítási támogatás?

Most segítünk kicsit megválaszolni a kérdéseket!

A magyarországi lakásállomány egy része elavultnak tekinthető, elsősorban energetikai, vagyis energiafogyasztási szempontból. Ezért indult el az államilag támogatott lakásfelújítási program 2021-ben, amely két elemből áll:felújítási támogatásból, és kedvezményes felújítási hitelből.

Kik és mire vehetik fel az otthonfelújítási támogatást?

Akkor kaphattok otthonfelújítási támogatást:
1. Ha van 25 évnél fiatalabb gyermeketek vagy gyermeket vártok.
2. A családi állapotra nincs külön előírás: egyedülálló, házas, elvált vagy élettársi kapcsolatban élő egyaránt élhet a lehetőséggel.
3. Aktív magyarországi tb-jogviszonnyal rendelkezik legalább az egyikőtök és legalább 1 éves (akár külföldi) tb-jogviszonyt tudtok igazolni legfeljebb 30 napos megszakítással.
4. Nem lehet köztartozásotok.
5. Magyar állampolgárnak kell lennetek. (Külföldi állapolgárként is kérhető a támogatás, amennyiben három hónapja Magyarországon él az igénylő és a szabad mozgást és tartózkodás jogát Magyarországon gyakorolja.) A támogatásból lakást vagy lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot lehet felújítani, ennélfogva nyaralókorszerűsítésre nem használható fel.A támogatás feltétele, hogy az adott ingatlan tulajdonjogának legalább a fele az igénylő vagy gyermekének tulajdonában legyen.


Fontos feltétel, hogy a támogatásban érintett ingatlannak legalább egy éve az igénylő és legalább egy gyermeke lakóhelyéül kell szolgálnia, vagyis állandó lakcímük megegyezik a felújításban érintett ingatlannal. (A felújítási számlák a címre való bejelentkezés előttől gyűjthetőek)A gyermekekre vonatkozó szabály szerint olyan gyermek után igényelhető a támogatás:Aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke. De igényelhető támogatás a még meg nem született, de 12. hetét már elért magzat után is. Ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor a gyermeket nevelő fél igényelheti a támogatást, ha viszont mindketten nevelnek gyermeket, akkor a legfeljebb 3 milliós támogatás 50-50%-ára jogosultak – kivéve, ha az egyik fél lemondó nyilatkozatot tesz a másik fél javára.

Milyen felújítási munkákra igényelhető a támogatás?

– víz

-csatorna

-elektromos

-gáz

-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.

-fürdőhelyiség, illetve WC létesítésefűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje

-az épület külső festése, színezése, szigetelése

-külső nyílászárók cseréje

-redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje

-párkányok, küszöbök cseréje, felújítása

-tető cseréje, felújítása, szigetelése

-kémény, égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése

-klímaberendezés beépítése, cseréje

-napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje (napelemes rendszer esetén az anyagköltség és a vállalkozói díj együttes összege bruttó 450 000 Ft/kWp alatt kell, hogy maradjon).

-A lakással azonos helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása

-belső tér felújítása.

-belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréje, felújítása, festése-tapétázása -galériaépítés

-belső lépcső kialakítása és cseréje

-szaniterek beépítése, cseréje

-villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása és cseréje

-belső nyílászárók, párkányok, küszöbök beépítése, cseréje,felújítása

-lámpák, világítótestek beépítése, cseréje

-a lakással azonos helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása

-kerítés építése

-gépjárműtároló építése

-nyitott gépkocsibeálló kialakítása

-terasz, loggia, erkély, előtető építése,térburkolat készítése, cseréje

-télikert kialakítása

-mozgáskorlátozott személyek esetén a jogszabályban meghatározott akadálymentesítési munkák

-alapozási szerkezet megerősítése

-valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje

-használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Fontos kitétel, hogy a felújítás lakótér bővülésével a felújítás nem járhat, így pl. tetőtér-beépítésre vagy emelet-ráépítésre nem igényelhető.

Meddig lehet igényelni?

A 2021-től igényelhető otthonfelújítási támogatást az eredeti szabályok szerint 2022 végéig lehet igényelhetitek.

Mekkora a támogatás összege?

A lakásfelújítási támogatásként a lakásfelújítás teljes, számlákkal igazolt kiadásainak 50 százalékát kaphatjátok vissza, a támogatás maximális összeg 3 millió forint. Nagyon fontos szabály, hogy a támogatásra vonatkozik az úgynevezett 50-50 százalékos szabály. Ez azt jelenti, hogy a támogatás felét a felújítás anyagköltségeire, a másik felét pedig a munkadíjakra kaphatjátok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felújítás teljes, számlákkal igazolt költségeinek 25 százalékát el kell érnie az anyagköltségnek és munkadíjnak.

Számlákkal kapcsolatos szabályok:

Más állami támogatásokkal szemben az otthonfelújítási kedvezményt utólag, a felújítás után, a beküldött számlák alapján fizeti ki nektek az állam. A felújítási munkák igazolására vállalkozói szerződést, anyagköltségről és munkadíjról számlát, valamint számlaösszesítőt is be kell nyújtani. Csak 2021. január 1-je után kiállított és teljesített számlák fogadhatóak be, a számláknak a házastársak vagy élettársak nevére és címére kell szólniuk. Az 5 százalékos áfatartalmú, illetve falusi CSOK kapcsán már elszámolt vagy elszámolni kívánt számlák nem fogadhatók el, ugyanakkor a lakás-takarékpénztári megtakarítás felhasználásához benyújtott számlák viszont igen. A felújítást végző vállalkozó nem lehet az igénylők közeli hozzátartozója és a támogatást kérők nem lehetnek sem tulajdonosai, sem tisztviselői a beruházó vállalkozásban.A Magyar Államkincstár (MÁK) a beérkezés sorrendjében 30 napon belül bírálja el a támogatási kérelmeket. A MÁK egyszer kérhet hiánypótlást, ez az idő az elbírálásba nem számít bele.

Ezen a linken tudjátok igényelni:

https://www.allamkincstar.gov.hu/…/otthonfelujitasi…

És ha mindehez hitelre lenne szükségetek
Mi az az Otthonfelújítási hitel?

Ha jogosultak vagytok az otthonfelújítási támogatásra és az adott banknál teljesíted/teljesítitek a hitelfeltételeket, akkor kedvezményes otthonfelújítási hitelből is finanszírozható az otthonfelújítás. A hitel célja, hogy akkor is el lehessen végezni a felújítást, ha esetleg nincs elég pénzed vagy pénzetek a beruházáshoz.

Mekkora az otthonfelújítási hitel összege és kamata?

Aki jogosult az otthonfelújítási támogatásra és a hitelre, akkor maximum 6 millió forintot igényelhet, hitelfelvevőként maximum 3 százalékos kamatot kell fizetni (az állami kamattámogatás miatt)a maximális futamidő 10 év. Amennyiben a felújítás véget ér és megérkezik a számlákkal igazolt költségekre az állami támogatás, akkor annak az összege automatikusan az otthonfelújítási hitel aktuális tartozásából jön le, így onnantól alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet.

Mire kell figyelni?

Az otthonfelújítási támogatásra vonatkozó kérelmet legkésőbb az utolsó “felújítási számla” kifizetése után 60 napon belül, de – a 2021 végén érvényes szabályok szerint – 2022 végéig kell benyújtani. Ahhoz, hogy a feltételeknek megfelelően a maximális támogatás elérhető legyen, be kell tartani az 50-50 százalékos szabályt. Ez azt jelenti, hogy a támogatás felét a felújítás anyagköltségeire, a másik felét pedig a munkadíjakra kaphatjátok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felújítás teljes, számlákkal igazolt költségeinek 25 százalékát el kell érnie az anyagköltségnek és munkadíjnak.

További kérdés esetén az alábbi elérhetőségeken tudtok érdeklődni:

www.tofekbau.hu

info@tofekbau.hu

+36303122831